PREMII ȘI DISTINCȚII

 

Instantaneu de la ediția 2021 a Premiilor UNITER (fotografie preluată de pe pagina de Facebook UNITER)

1954 – Concursul Republican al Tinerilor Artişti din Teatrele Dramatice, ediţia 01, Bucureşti (03 – 12 septembrie 1954). Premiul III pentru Interpretare, pentru realizarea rolului Zamfira din spectacolul “Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu; regia: Ion Dinescu (Teatrul Naţional Cluj-Napoca).

 

1957 – Concursul Republican al Tinerilor Artişti din Teatrele Dramatice, ediţia a-2-a, Bucureşti (24 mai – 01 iunie 1957). Menţiune pentru Interpretare, pentru realizarea rolului Varea din spectacolul “Un flăcău din oraşul nostru” de Konstantin Simonov; regia: Victor Ion Popa, Dan Vasile (Teatrul Naţional Cluj-Napoca).

 

1962 – Concursul Republican al Tinerilor Artişti din Teatrele Dramatice, ediţia a-4-a, Bucureşti (21 – 27 decembrie 1962). Premiul III pentru Interpretare, pentru realizarea rolului Fata din spectacolul “Hei, oameni buni!” de William Saroyan; regia: Petru Mihail (Teatrul de Dramă şi Comedie Constanţa).

 

1967 – Ordinul Meritul Cultural”, clasa a V-a, pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice. Distincție acordată pe 10 noiembrie 1967, de către Consiliul de Stat al României. Ceremonia a avut loc la sediul Consiliului de Stat al României, în București.

 

1971 – Concursul Naţional de Creaţie şi Interpretare Teatrală/Zilele Dramaturgiei Originale 1971 (Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara), faza găzduită de municipiul Iaşi (23 – 29 martie 1971). Premiul III, pentru rolul Ea, din piesa “Cafea Ness cu aproximaţii” de Paul Everac; regia: Ion Maximilian (Teatrul de Dramă şi Comedie Constanţa).

 

1973 – Gala Recitalurilor Dramatice Bacău, ediţia 02 (31 mai – 02 iunie 1973). Diploma Revistei “Tribuna” din Cluj, pentru monodrama “Nu, eu nu regret nimic” după volumul “Amintirile lui Edith Piaf” de Tania Masalitinova (Teatrul de Dramă şi Comedie Constanţa).

 

1981 –  Premiul ATM pe anul 1981 acordat de Biroul Secţiei de Critică Teatrală. Premiul pentru interpretarea unui rol feminin – Ileana Ploscaru de la Teatrul de Stat Constanţa, pentru întreaga activitate în domeniul artei interpretative (01 aprilie 1982).

 

1997 – Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă, ediţia 06 (16 – 22 noiembrie 1997). Premiul Zizi Şerban pentru Cea mai bună actriţă, pentru rolul Nebuna din “Am pierdut ultimul tren” revistă muzicală de Dumitru Lupu şi Florin Pretorian; regia artistică: Andrei Mihalache (Teatrul de Revistă Fantasio din Constanţa).

 

2003 – Premiul pentru Întreaga Activitate Artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, decernat în cadrul unei festivităţi ce a avut loc pe 16 decembrie 2003, la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" dn Bucureşti.

 

2006 – Diplomă de Excelenţă pentru Întreaga Activitate Artistică, din partea Club Rotary Constanţa. Distincţie acordată pe 12 februarie 2006, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Club Rotary Constanţa.

 

2009 – FestCO/Festivalul Comediei Româneşti, ediţia 07 (06 – 13 mai 2009). Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru rolul Chiriachiţa din piesa Titanic vals” de Tudor Muşatescu; regia artistică: Cristian Şofron (Teatrul de Stat Constanța).

 

2016 – Cetăţean de Onoare al oraşului Constanţa. Titlu acordat pe 29 noiembrie 2016, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Constanţa. Ceremonia de decernare a avut loc pe 31 ianuarie 2017, la Constanţa. Distincţia a fost decernată de către primarul oraşului Constanţa, Decebal Făgădău.

 

2017 – Diplomă de Onoare şi Placheta de Excelenţă Art By Fuego pentru întreaga activitate, decernate de interpretul Paul Surugiu-Fuego, pe 27 octombrie 2017, la Centrul de Evenimente Mandala din Constanţa.

2018 – Cetăţean de Onoare al judeţului Constanţa. Titlu acordat pe 27 martie 2018, împreună cu actorul Alexandru Mereuţă, în cadrul unei ceremeonii care a avut loc la Consiliul Județean Constanța. Distincția a fost acordată de Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța. Propunerea acordării acestui titlu a aparținut colectivului Teatrului de Stat Constanța.

 

2018 – Medalia Jean Ionescu şi Placheta #RespectTeatru. Pe 12 iunie 2018, în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, 62 de seniori ai teatrului constănţean, printre care şi Ileana Ploscaru, au fost distinși cu medalia Jean Ionescu, instituită de conducerea cotidianului ZIUA de Constanţa, precum şi cu placheta #RespectTeatru, instituită de Consiliul Judeţean Constanţa, dar şi cu o scrisoare de recunoştinţă din partea Primăriei Municipiului Constanţa.

2019 – Gala 10 Oameni de Valoare pentru Constanţa. Ediţie Specială 100 de personalităţi remarcante ale Dobrogei. Pe 24 ianuarie 2019, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”, au fost oferite 100 de trofee personalităţilor care au realizat lucruri remarcabile, care au reprezentat cu succes spiritul constănţean şi au luptat pentru un loc fruntaş, în orice domeniu au activat. Ileana Ploscaru s-a numărat printre laureaţii secţiunii “Cultură şi Artă”. In absentia.

 

2021 – Premiul UNITER pentru Întreaga Activitate. Acordat de senatul UNITER, la cea de-a 29-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, care a avut loc la Sala Mare a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti pe 19 iulie 2021. Anunţul oficial a fost făcut pe 27 mai 2021. Erwin Simşensohn, managerul Teatrului de Stat din Constanţa, a ridicat premiul pentru Ileana Ploscaru. Amfitironul galei a fost Ion Caramitru, președintele UNITER. Ileana Ploscaru a mai fost nominalizată pentru această distincție la numeroase ediții ale UNITER, precum cele din 2012 sau2015. 


2023 – Gala Teatrului Constănțean. Seniorii teatrului constănţean, printre care şi Ileana Ploscaru, au fost distinși cu titlul de Artist Emerit al Teatrului Constănțean pentru taletul și creativitatea dedicate teatrului, pentru dragostea dăruită cu generozitate publicului constănțean. Ceremonia a avut loc pe 29 martie 2023, în sala de conferințe a Hotelului Continental Forum din Constanța. Invitat de onoare al Galei a fost scenograful Dragoș Buhagiar, Președintele UNITER. In absentia.

 

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog